zondag 12 juli 2009

Alleen maar nette mensen. Robert Vuijsje


Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje is door critici beschuldigd van racisme en door anderen de hemel ingeprezen. Het won zelfs de Gouden Uil. Toch had de aanprijzing op de kaft 'uiterst vermakelijk' een waarschuwing voor me moeten zijn. Een goed boek heeft geen meegedrukte reclame nodig. 

Het verhaal begint met een schets van verwende jongeren in Amsterdam Oud-Zuid vanuit het perspectief van de 21-jarige David. De toon is belerend. Alsof het een nieuwe wereld is die Vuijsje me in simplistische taal moet uitleggen. Daarbij heeft hij moeite zich werkelijk in de leefwereld van een 21-jarige te verplaatsen. Tegenover het blanke, elitaire milieu van Oud-Zuid staat de kleurige mengelmoes Zuidoost. De verschillen tussen beide leefwerelden worden opzichtig en generalistisch uitvergroot. Eindeloos. 

Ook de vorm van het boek irriteert. Hoofdstukken van amper twee pagina's bestaande uit songteksten, msn-conversaties en gekunstelde dagboekfragmenten. Het is een bladerboek. De kwalificatie 'page-turner' is te veel eer. 

De positieve kritieken zijn me een raadsel (de beschuldiging van racisme trouwens ook). Het boek wordt door zogenaamd vooruitstrevende mensen uit de veilige stadsmilieus tot cultstatus verheven. 'Zie wat hij durft op te schrijven!' in de veronderstelling dat lieve Libellelezeressen op het platteland door dit boek van hun stoel vallen. Ik raad lieve dames en heren met een open blik aan dit boek links te laten liggen en zelf een paar dagen door Amsterdam te zwerven. Van Nieuw-West via Oud-Zuid naar Zuidoost. Spreek de verschillende Amsterdammers en oordeel zelf.

2 opmerkingen:

  1. O, en weet je wat het erge is, maar ik zeg het je als een geheimpje: RV ziet Amsterdam (zuidoost: de zwarte dames met dikke bil, pijpend in schuurtjes; oudwest: de moeder die een buffet klaar zet en meldt: "Dit zijn de gevulde olijven, voor ieder zijn er twee") écht zo. Ik ken namelijk die moeder (en die is ook echt zo, althans wel met haar jaarlijkse buffet). Pfff.

    BeantwoordenVerwijderen